Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

CHP’li Ekici’den Hükümete Ege Adaları tepkisi

CHP’li Ekici, cevabı bir türlü verilmeyen soruları tekrarladı ve bu soruların eksiksiz ve zamanında cevaplanmasını istedi.

CHP’li Ekici’den Hükümete Ege Adaları tepkisi
17 Şubat 2018 MyGaziantep

CHP’li Ekici, cevabı bir türlü verilmeyen soruları tekrarladı ve bu soruların eksiksiz ve zamanında cevaplanmasını istedi.

Ege Denizi’nde bulunan ve egemenliği antlaşmalarla Yunanistan'a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar konusunda2012 yılından bu yanaverilen önergelerin neredeyse tamamına kopyala-yapıştır yönetimiyle cevap verilmesine tepki gösteren CHP’li Ekici, cevabı bir türlü verilmeyen soruları tekrarladı ve bu soruların eksiksiz ve zamanında cevaplanmasını istedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Bulamaç, Eşek, Keçi, Nergizcik gibi Ege Denizi’nde Egemenliği Antlaşmalarla Yunanistan'a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar (EGAYDAAK) konusunda çarpıcı bir ayrıntıya dikkat çekti. EGAYDAAK’larda Yunanistan işgaline neden izin verildiği ve bu işgaller karşısında hangi adımların atıldığı konusunda AKP hükümetleri tarafından kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmediğinin altını çizen Ekici,TBMM Başkanlığı’na 2012’den bu yana içinde toplam 276 soru barındıran 49 soru önergesi verildiği, çoğu süresi geçtikten sonra olmak üzere 25’ine cevap alınabildiği bilgisini aktardı. Cevaplanan bu önergelerin, 150 farklı soru içermesine ve Dış İşleri, İç İşleri ve Milli Savunma gibi farklı bakanlıklara yöneltildiğine işaret eden Ekici, buna rağmen bütün cevapların “kopyala-yapıştır” yönetimi kullanılarak hazırlanmasına tepki gösterdi.

SORULAR FARKLI, MUHATTAP FARKLI CEVAP HEP AYNI

Ekici, farklı bakanlıklara yöneltilen farklı sorulara verilmiş kopyala yapıştır cevabı da paylaştı. İşte o cevap:

“Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunmaktadır. Ege'de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması da bu sorunlar arasında yer almaktadır.

Ege Adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgeler, 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarıdır. Bu antlaşmalar, adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiva etmektedir. Bu itibarla sorun, Lozan ve Paris Antlaşmalarının ilgili maddelerinin yorumuyla alakalı hukuki bir meseledir.

Bilindiği gibi, Ege meseleleri Yunanistan ile aramızda mevcut diyalog kanalları çerçevesinde tüm yönleriyle ele alınmaktadır. Ülkemiz bu sorunların tümüne uluslararası hukuk çerçevesinde hakkaniyete uygun ve ülkemizin temel hak ve menfaatleri gözetilerek diyalog yoluyla çözüm getirilmesini arzu etmektedir.

Ege sorunlarının çözümü konusunda izlenen ve sadece Hükümetimiz döneminde değil, bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenen bu politikamızda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Ülkemizin bu mesele dâhil, tüm Ege sorunlarına ve bunların çözümüne ilişkin görüşleri, Bakanlığımın 1996 yılından bu yana yaptığı muhtelif açıklamalarla kamuoyumuzla paylaşılmış, bu çerçevede Yunanistan'ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimiz ve teşebbüs edilmesi halinde bunların hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağı duyurulmuştur.

AK Parti Hükümetleri döneminde, Ege'deki adaların hukuki ve fiili statüsünde hiçbir değişiklik olmamıştır.”

İKTİDAR, YA BİLGİ GİZLİYOR YADAİŞGALDEN RAHATSIZ DEĞİL!

Soru önergelerine verilen bu ‘kopyala-yapıştır’ cevabın, ya AKP Hükümetlerinin bu işgaller konusunda bilgi gizleme ihtiyacı hissettiği ve Anayasa ile TBMM İçtüzüğünde tanımlanan denetim mekanizmalarını hiçe saydığı ya da bu işgallerden rahatsız olmadığını anlamına geldiğini vurgulayan Ekici, iktidarın 7 yıldır cevaplamaya kaçındığı soruları tekrarlayarak bunların zamanında ve eksiksiz cevaplandırılmasını istedi.

İşte, CHP’li Ekici’nin ‘kopyala-yapıştır’ yöntemi kullanılmadan cevaplanmasını istediği sorular:

- EGAYDAAK’lardan hangilerinde Yunanistan tarafından iskele, liman, fener, helikopter pisti, kilise gibi yapılar inşa edilmiştir? Bunların tarihleri nelerdir?

- EGAYDAAK’lardan hangilerinde Yunanistan askeri faaliyetler yürütmektedir? Bunların tarihleri nelerdir?

- EGAYDAAK’larda Yunanistan tarafından inşa edilen yapılar ve yürütülen askeri faaliyetler karşısında AKP Hükümetleri hangi tarihlerde ne tür adımlar atmıştır?

- Milletvekilleri tarafından 2012’den bugüne kadar farklı Bakanlıklara verilen ve içinde 276 soru barındıran 49 önergeden 24’ünün cevaplanmamasının 25’inin ise 150 farklı soru içermesine rağmen birbirinin aynı kopyala-yapıştır cevaplarla geçiştirilmesinin nedeni nedir?

- EGAYDAAK’lardaki Yunanistan işgali konusunda AKP Hükümetlerinin sessiz kalmasını veya tatmin edici cevaplar verememesini bu işgallere göz yumduğu gerekçesine dayandıran iddialar doğru mudur?

- Vatan topraklarımızdaki bu Yunanistan işgali karşısında etkili ve net tavır sergilenmemesinin nedeni EGAYDAAK’lara bazı Hükümet yandaşı gazetecilerin de dillendirdiği gibi “birkaç keçinin otladığı kaya parçası” gözüyle bakılması mıdır?

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz