Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Bebeklerde göbek fıtığına dikkat!

Yenidoğan bebeklerin 5'te 1'inde göbek fıtığı görülebilir. Fıtığın çıkış yerinin büyüklüğü ve dışarı çıkan organların geri itilebilmesi önemlidir.

Bebeklerde göbek fıtığına dikkat!
10 Haziran 2021 MyGaziantep

Fıtık kesesi içindeki organlar geri itilemiyorsa ciddi bir durum olabilir. Fıtık içindeki organların kanlanması bozulup doku hasarı meydana gelebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Filiz Gül, 4 yaşına kadar kendiliğinden düzelmeyen veya bir komplikasyona neden göbek fıtıkları hakkında bilgi verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Filiz Gül, bebeklerde göbek fıtığının yüzde 90’ının müdahale gerektirmeden kendiliğinden, karın kasları kuvvetlendikçe göbek kordonu açıklığının kapanmasıyla düzeleceğini belirtti.

Göbek fıtığı eğer 4 yaşına kadar kendiliğinden düzelmez veya bir komplikasyona neden olursa cerrahi müdahale gerekebileceğini aktaran Gül, şunları kaydetti:

"Yenidoğan bebeklerin 5'te 1'inde göbek fıtığı görülebilir. Göbek fıtığı karın duvarı kaslarının tam kapanmaması sonucu meydana gelen bir karın duvarı defektidir. Bebekler anne karnındayken göbekten çıkan damarlar vasıtasıyla yaşamını sürdürür ve bu damarların çıkabilmesi için bebeğin karın duvarında bir açıklık mevcuttur.

Doğumdan sonra bu açıklık kapanır. Fakat göbek deliği etrafındaki zayıf karın duvarı kasları nedeniyle bu açıklıktan bağırsak gibi karın içi organlar dışarı çıkabilir. Bu çıkıntıya göbek fıtığı denir. Fıtığın çıkış yerinin büyüklüğü ve dışarı çıkan organların geri itilebilmesi önemli. Fıtık kesesi içindeki organlar geri itilemiyorsa ciddi bir durum olabilir. Fıtık içindeki organların kanlanması bozulup doku hasarı meydana gelebilir."

Fazla ıkınma, kabızlık, şiddetli öksürük fıtık oluşumunu kolaylaştırabilir

Gül, bebeklerde görülebilen göbek fıtığının karın duvarının doğumsal olarak zayıf olmasına bağlı oluştuğunu ifade ederek, "Bu durum engellenemez. Ancak yenidoğan döneminde gaz nedeniyle fazla ıkınma, kabızlık, şiddetli öksürük gibi şikayetler karın içi basıncı artırarak fıtık oluşmasını kolaylaştırabilir. Bu nedenle hastanın semptomları yakın izlenip tedavisi düzenlenmelidir” değerlendirmelerinde bulundu.

Bebeklerde göbek fıtığı tanısı koymak için çoğu zaman sadece çocuk hekimi tarafından yapılacak muayenenin yeterli olacağını bildiren Gül, bazen oluşmuş olabilecek komplikasyonların değerlendirilmesi için ultrasonla görüntüleme kullanılabileceğini aktardı.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz