Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Başkan Yıldırım: "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, “Gaziantep olarak yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diyerek bankacılık sektöründen Gaziantep’i daha fazla destekleyerek çözüm ortağı olmasını istedi.

Başkan Yıldırım: "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır"
5 Mart 2022 MyGaziantep

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alparslan Çakar Gaziantep'teki ticari gelişimin herkese güç, ışık ve özgüven verdiğini belirterek Gaziantep iş dünyasını tebrik etti.

GTO ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Gaziantep İş Dünyası ile Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı” , Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim ve Denetim Kurulu Üyesi olan Kamu ve Özel Bankaların Genel Müdürleri ile Gaziantep iş dünyasını bir araya getirdi.

Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır bizi daha çok destekleyin

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım "Gaziantep olarak yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Yapacaklarımız için de bankacılık sektöründen daha fazla destek bekliyoruz" dedi.

Gaziantep’in makro ekonomik göstergelerine ilişkin bilgi veren Yıldırım şunları söyledi: “Gaziantep iş dünyası temsilcileri hiç bir zaman zorluklar karşısında pes etmeyerek çalıştı ve bugün kenti Türkiye'nin en hızlı büyüyen ve en dinamik yerel ekonomilerinden biri yaptı. 2020 yılında 99 milyar 273 milyon 776 bin TL GSYH ile %12,3 büyüdük. Türkiye büyümesine Ankara'dan sonra en fazla katkı sağlayan 2.il olduk. İhracat odaklı bir büyüme modelini benimseyen Türkiye ekonomisine bir ihracat kenti olarak büyük destek sunuyoruz. 2021 yılında ihracatımızı %27,3 artırarak 10 milyar 92 milyon 165 bin dolar olarak gerçekleştirdik. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 140 ve 2,9 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. " dedi.

Çözüm ortağımız olun, bir işletme batarsa sizin kârlılığınız eksilir

Gaziantep’in güçlü makroekonomik göstergelere ulaşmasında bankacılık sektörünün büyük payı olduğunu belirten GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “reel sektör olarak hem kamu hem de özel bankalarımızdan işletmelerimizin daha güçlü çözüm ortağı olmasını bekliyoruz” dedi.

Yıldırım, “Yaşadığımız bu zor süreçlerde bankacılık sektörü de elinden geleni yaptı. Yanımızda olan kamu bankalarımıza ve yanımızda olmayı seçen özel bankalarımıza; TBB’nin değerli Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri nezdinde zor dönemde iş dünyamızın çözüm ortağı oldukları için teşekkür ediyorum. Az önce belirttiğim makro göstergelerin oluşmasında bankalarımızın işletmelerimize sunduğu desteklerin payı büyük. Ama yeterli mi, değil... Reel sektör olarak hem kamu hem de özel bankalarımızdan işletmelerimizin daha güçlü çözüm ortağı olmasını bekliyoruz. Biz büyüdükçe siz de büyüyeceksiniz... Hepimiz bütünün bir parçasıyız. Nasıl ki Çin'deki virüs tüm dünyayı hasta ediyor, Ukrayna'daki bomba tüm dünyayı yaralıyorsa, bir işletmenin batması da sizin karlılığınızdan eksiltecektir. Gelişen, değişen ve dolayısıyla rekabetin her geçen gün daha da acımasızlaştığı bir ekonomik düzende var olabilmek, varlığımızı sürdürebilmek için size yani finansmana ihtiyacımız var.”

Kredi Garanti Fonu desteği artmalı

Reel sektörün bankacılık sektöründen beklentilerini de dile getiren Yıldırım şöyle devam etti:

“Hazır finans kesimi ile firmalar bir araya gelmişken yüksek faizin kontrol altına alınmasına, enflasyonun düşürülmesine ve konjonktürel gelişmelerin olumsuz etkilerinden korunmamıza destek olacak birtakım önerilerimizi paylaşmakta da yarar var diye düşünüyorum. Kredi Garanti Fonu 60 milyar TL tutarlı destek programı uygulamaya konulmuştur. Pandeminin devam eden olumsuz etkileri, kur artışı ve enflasyon oranı dikkate alındığında bu tutar yetersiz kalmaktadır. Amaca ulaşması bakımından daha yüksek bir destek programı gereklidir.”

Eximbank sermayesi artırılmalı

Eximbank kaynaklarının ihracatçı için yetersiz kaldığını belirten Yıldırım, “Eximbank ihracat kredileri ihracatçıların faaliyetlerinin finansmanında önemli bir etkendir. Ancak, Eximbank kaynak yetersizliği nedeniyle kredi taleplerini karşılamamaktadır. Eximbank in sermayesinin artırılması gerekmektedir.

Eximbank kredileri için kefalet problemi çözülmeli ve sorunu çözmek için kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş. aktif hale getirilmeli. Döviz dalgalanmalarında firmaların teminatları erimekte ve teminat açığı oluşmakta kredi nakit kullanmaları sıkıntıya girmektedir. Bu dönemlerde firmalara tolerans tanınmalıdır.” Dedi.

Can suyu kredisi tekrar uygulanabilir

Başkan Yıldırım piyasaların rahatlaması için 2020 yılında uygulanan ve o dönemde işletmelerin nefes almasını sağlayan piyasa faizinin altındaki "can suyu kredisinin" tekrar uygulama alınmasını önerdi. Yıldırım ayrıca, istihdam ve ihracat odaklı yatırımlarda kredi faizlerinin %50’sinin hazine tarafından karşılanması üretim ve ihracat yatırımlarını arttıracağını belirtti.

ÇAKAR: Gaziantep'teki bu ticari gelişim hepimize güç, ışık ve özgüven veriyor

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar ise yaptığı konuşmada Gaziantep'teki ticari gelişimin herkese güç, ışık ve özgüven verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Türkiye 2021 yılında %11 büyüdü. Bütün Avrupa ve ABD dahil olmak üzere ülkelere bakıldığında net büyümeyi sağlayan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Yeni ekonomi modelimizde de böyle büyüme söz konusu. Bir ekonominin temel paradigmasında bir kez yatırımı yapacaksınız. Bu yatırım öyle bir yatırım olacak ki yüksek teknoloji, katma değeri yüksek olacak, piyasaya çıktığında rekabet edecek, ürettiğiniz ürün kaliteli ve bütün dünya pazarına sunuyor olabilmeniz gerekiyor. Ülkemizde 1 milyar dolar üzerinde ihracatını yaptığımız ürün kalemi 46'dır. Biz 1 milyar üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı ise 48'dir. Çok geniş bir ürün yelpazeli ve bu ürün yelpazecisini çok büyük 48 pazara satabiliyorsunuz. Burada Gaziantep'in de çok önemli rolü vardır. Türkiye'de bankacılık sektörünün kullandırdığı kredinin yüzde 27'si imalat sektörüne verilmiştir. Bu oran Gaziantep'te yüzde 63'tür. Gaziantep'teki bu ticari gelişim hepimize güç, ışık ve özgüven veriyor. Bu gelişim ülkemizin geleceğine aydınlık veriyor. Bu anlamda ben Gaziantep'i tebrik ediyorum."

İstişare toplantısına, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GTO Meclis Başkanı Hilmi Teymur, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek, Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı, İslahiye Ticaret Odası Başkanı Selahattin Türkmen ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Toplantıda; TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar, TBB Başkan Vekili ve VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, TBB Yönetim Kurulu Üyeleri; İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Alternatif Bank Genel Müdürü Cenk Kaan Gür, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, TBB Denetim Kurulu Üyesi Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ece Börü ile Gaziantep iş dünyasının bankacılık sektörüne ilişkin sorun ve beklentilerini dinleyerek istişarelerde bulundular.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz