>
Gaziantepliler olarak acıyı seven ve en acı biberi biz yeriz iddiasında bulunan bir şehiriz ama...
Gaziantepliler olarak acıyı seven ve en acı biberi biz yeriz iddiasında bulunan bir şehiriz. Yapılan araştırmalarda bizim biberlerin, özellikle topak Antep Biberinin acılık derecesi ( 50.000 Scoville) bakımından adı bile geçmiyor. İşte dünyanın en acı biberleri.. (Bir yerden bulup istetsek mi?)
Biber, Solanaceae üyesi olan Capsicum cinsinden bitkilerin meyvesidir. Avustralya, İngiltere, Hindistan, İrlanda, Yeni Zelanda, Pakistan, Güney Afrika ve diğer Asya ülkelerinde genellikle basitçe kırmızı biber olarak bilinir. Aşağıda belirtilen acı biberlerden bazıları o kadar acıdır ki dilinize değdiği an ölmek için yalvarabilirsiniz. Biber ve diğer yiyeceklerdeki acılık oranı Scoville derecesi (Acılık Ölçeği) olarak adlandırılan birim ile ölçülmektedir. Ülkemizde acı bir cin biber turşusu ortalama 30.000-50.000 Scoville derecesine sahiptir. Rekor kıran acı biberleri ise 2.000.000+ milyonun üzerinde bir dereceye sahip.
Carolina Reaper, aslen “HP22BNH” olarak adlandırılan Capsicum chinense türünün bir çeşididir. 2015 yılı itibariyle resmen dünyanın en acı biberi olarak belirtilmektedir. “Carolina Reaper”, 7 Ağustos 2013’ten bu yana Guinness World Records tarafından dünyanın en acı biberi olarak derecelendirildi. Scoville ölçeğinde en yüksek seviye olan 2.200.000
Scoville Acılık Ölçeği (SHU) ile ortalama 1.569.300 olduğu belirtildi.
Trinidad moruga scorpion, Trinidad ve Tobago’daki Moruga bölgesine özgüdür. 7 Ağustos 2013 tarihinde, Guinness World Records, Carolina Reaper’ı ortalama 1,2 milyon Scoville Acılık Ölçeği (SHU) ve 2 milyon SHU acı içeren bireysel tesisler ile dünyanın en acı ikinci biberi olarak onaylandı. Önceki rekor sahibi Hindistan’ın hut jolokia idi. Şu anki dünya rekorunun sahibi Carolina Reaper.
Bhut jolokia, bih jolokia, u-morok, kırmızı naga biber, Naga Jolokia ve hayalet biber olarak da bilinir. Bangladeş ve Arunaçhal Pradesh, Assam, Nagaland ve Manipur Hindistan eyaletlerinde yetiştirilen özel bir melez biberdir. 2007 yılında Guinness World Records, hayalet biberinin Tabasco sosundan 401,5 kat daha acı olan dünyanın en acı üçüncü biberi olduğunu onaylandı. Hayalet biber, 1 milyondan fazla olduğu Scoville Acılık Ölçeği (SHU) tarafından derecelendirilmiştir.
Trinidad Scorpion ‘Butch T’ karabiber, en belirgin biberlerden biri olan Capsicum chinense çeşididir. “Scorpion” biberleri, karabiberin sivri ucunun bir akrep iğnesiyle aynı olduğu söylendiği için bu isimle anılır. Guinness World Records’a göre, Trinidad Scorpion ‘Butch T’ biberi üç yıldır dünyanın en acı biberleri arasındaydı. Mart 2011’de bu biber 1.463.700 S
Scoville Acılık Ölçeği (SHU) ile ölçüldüğünde şuan dünyanın en acı dördüncü biberi olarak onaylanmıştır.
Scoville, biberlerin acılık birimidir. Scoville ölçüm sistemi, 1912 yılında Wilbur Scoville isimli farmakolog tarafından geliştirilmiştir. Test, bir miktar biber ekstresinin tadı denekler tarafından hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli su ile seyreltilmesi ve acının hissedilmediği anda şekerli su ile biberin oranlarının ölçülmesiyle yapılır.
Acı tat, kapsaisin adlı maddenin kemoreseptör sinir uçlarını (nöron uçlarındaki dentritler) uyarması sonucu hissedilir. Acı, deride de hissedilmekle beraber goblet hücrelerinin yoğun olduğu ve mukus zarıyla kaplı dokularda daha iyi hissedilir. Kapsaisin içeren meyveler acı biber olarak ifade edilir ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının hesaplanması esasına dayanır.
Yazar : Emre Yılmaz
Tüm Yorumlar