Zerdeli Sütlaç (Astarlı Sütlaç)

Zerde ve sütlaçı aynı kâse içinde kat kat sunmak Gaziantep’e has bir adettir. Genellikle zerde bir gün önceden yapılarak alta konur, ertesi gün üstüne sütlaç dökülür. Sütlaç çok az şekerle pişer ve adeta kaymak gibi daha
şekerli olan zerdenin tadını dengeler. Sütlaç yüzünün buruş buruş olması makbuldur. Bazen de sütlaç üstüne parlak cila gibi ince bir kat zerde konur. Sütlaç ve zerdeyi ayrı ayrı yapabileceğiniz gibi, kâselere kat kat koyarak zerdeli sütlaç veya yaygın deyişiyle astarlı sütlaç olarak da sunabilirsiniz.
KAÇ KİŞİLİK
4
Malzemeler
Sütlaç:
- 4 kâse
- 5 bardak süt
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 fiske tuz
Zerde:
- 4 kâse
- 5 bardak su
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 su bardağı şeker
- 3-4 tane yeşil ıtır yaprağı veya gül suyu
Nasıl Yapılır
SÜTLAÇ
Sütlaç yaparken içine iki parça damla sakızını döverek ilave edebilirsiniz. Sütlaç kısaca sütlü olarak da adlandırılır.
- Tencerede sütü kaynatın. Pirinci yıkayıp süzün ve sütün içine katın. Orta hararette süt hafif koyulaşıp pirinçler pişerek uzamaya başlayıncaya kadar kaynatın.
- Sütlaç içine mercimek kadar tuz ve şekeri koyun ve 1-2 dakika daha pişirin. Şekeri daha önce koyarsanız pirinçlerin sertleşmesine neden olur.
- Sütlacı kâselere pay edin. Soğuduktan buzdolabına alın ve soğuk olarak servis yapın.
ZERDE
Zerde, sütlacın süt yerine su ile yapılanıdır. İçine safran konur ve sapsarı olur. Ancak Gaziantep’te safran kullanımı pek yoktur, yerine bazen haspir kullanılır veya zerde renksiz beyaz yapılır. Safran çok özel bir rayihaya sahiptir. Bunun yerine zerdeye ıtır yaprağı, çiçek suyu veya gül suyu ile mis gibi bir koku verebilirsiniz. Çiçek suyu narenciye çiçeklerinden elde edilir. Itır yaprağı koyarsanız zerde piştikten sonra içinden çıkarıp atın.
- Pirinci yıkayın, süzün ve su ile kaynatın. Kaynayınca yüzeyde oluşan köpükleri alın. Pirinç yumuşayınca bir bardak şekerin önce yarısını kaynayan pirince ilave edin. Orta hararette kaynatmaya devam edin. Kıvama gelince kalan şeker ekleyin.
- Pişmeye yakın isterseniz çiçek suyu, gül suyu veya ıtır yaprağı koyun. Lezzet versin diye şekeri azaltarak iki kaşık bal da kullanabilirsiniz. Eğer haspir kullanıyorsanız haspiri biraz su veya gülsuyu içinde kaynatın ve süzerek kaynayan zerdeye ekleyin.
- Zerdeyi kâselere bölün. İsterseniz ceviz ve tarçın koyabilirsiniz.
Tüm Yorumlar